Børn og angst

Børn og angst

Vi kan ikke forebygge frygt, således at vores børn er sikret 
Vi kan ikke få bekymringerne til at forsvinde, så vores børn glade og trygge
Vi kan ikke skjule angst, så vores børn tror at verden er tryg og fin.

Vi kan ikke være troværdige voksne og give indtryk af at alting er godt og intet farligt findes i verden. Der findes ikke det eventyr hvor der er en fare og hele kongeriget er truet, der findes ikke det barn som ikke har en bevidsthed om at der er noget farligt, enten udenfor eller under sengen.

Selv dyr ved uden egen erfaring, hvad som de ikke skal slås med, og hvad de skal gå udenom.

Vi skal ruste vores børn, ud fra deres aldre, deres sind, deres følelser, men vi må ikke benægte, fortrænge og lade dem stå uden en forståelse af sammenhæng af vores verden, formidlet i børnehøjde.

Det er af kærlighed og de mest positive hensigter at vi beskytter og holder frygten udenfor vores børns bevidsthed. Det ville også være rart hvis vi levede i Morten Kocks landskab med landpostbud og stokroser, men det går vi ikke og selv et lystspil rummer et lille drama.

Vi lever i en kollektiv frygtsom tid, hvor intet er sikkert og alle gamle måder, at leve og arbejde på står for forfald. Det er simpelhed ikke muligt at skjule noget for børn, og vi ved det godt, har forældre en konflikt indbyrdes, og undertrykker den, vil barnet være utryg eller er der flere børn optager de konflikten, i deres verdens billede.

Alle de moderne psykiske sygdomme ADHD, OCD, ADD, Autisme, rummer alle en grad af angst som komponent. Angst er hæmmende og når et barns udvikling er hæmmet, så må der være en grad af angst tilstede. Ofte er angst en skjult faktor, både hos forældre og børn, angst er også diffus og uden for rationel og logisk forståelse. Derved er det nemmeste også at fortrænge angst, eller forklare det bort.

Så hvis vi ønsker stærke og sunde børn, må vi starte i den verden, vi alle er en del af, både børn og voksne, nemlig en utryg verden som er under massiv forandring. At lære børnene om den verden, blot fortalt gennem eventyr, gamle myter, sagn og sagaer, ja selv bibelhistorierne, vil ruste vores børn. Vi vil stimulere deres Følelsesmæssige Intelligens, som rummer alle følelserne incl angst, frygt, og de vil være i stand til at rumme angst og de konflikter, som hele tiden opstår i en verden, med forskellige interesser.

Vi skal ruste vores børn ikke beskytte dem.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *