“Opdragelsens Orkester”.

Det handler vel, om at finde melodien i livet…
For at finde melodien, må vi først finde orkestret og ikke mindst instrumenterne.
Dette er jo blot en metafor på at få styr på delene i sig selv, eller finde ud af hvordan man leder sig selv, eller selvledelse. For alt ledelse handler om selvledelse. Hvis jeg ikke kan lede mig selv, hvordan hulen skulle jeg så kunne lede andre. Jo ingen regler uden undtagelser, og det er vi kan lede andre ud fra frygt. Det er der naturligvis rigtig mange måder at gøre det på. Det er også frygt vi leder os selv, som oftest. Det kommer også fra opdragelsen som ligeledes sker ud fra den bedste intention, men ofte handler det om tryghed. Tryghed ud fra fravær af frygt. Dette er et langt stykke af vejen vores frygt, der er drivkraft og vores motivation for vores selvledelse.
Det er på denne vej vi møder modstand og kriser opstår, alene fordi vi er styret ud fra “en væk fra det uønskede” motivation (Angst styret) og ikke “en mod det ønskede” motivation (behovs styret). Så vi kommer ikke ind til hvad essensen skal være i vores liv, men har fokus på det, som det ikke skal være. Det er her forhold ofte går i stykker, når de endelig opnår fred, fra kriser og overlevelse.

Så for at finde melodien, så at sige, så må vi lære at lytte. Lytte til os selv, hvilke stemmer, driver os? Hvor mange stemmer kommer af frygt, og hvilke stemmer er der udover frygtens stemme?
I opdragelsens orkester, så svarer frygten både til bas og trommerne, dvs. frygten er den gennemgående stemme. Desuden så er skyldens stemme og skammens stemme ligeledes ret markant. Vredes stemme er ofte en indadvendt stemme, så hvis jeg spiller efter opdragelses noder, så kommer skylden og straks efter kommer vredens stemme indover. Utilstrækkelighedens stemme er også en stor del af orkesteret sammen med den belærende stemme.
Alle stemmerne i “Opdragelsens Orkester” er alle baseret på frygt og negativ erfaring og selvfølgelig bag Orkestret findes den positive intention på det bedste.

Dog er det vigtigt at forstå dette Orkester er noget der er proppet ind i hovedet på os, og alle melodierne ligeledes spilles inde i vores hoveder.
Skal vi noget andet, skal vi søge efter et andet orkester, som hvis musik giver liv, lys, leg og ikke mindste lidenskab.
Dette orkester kunne være “Det Essentielle Orkester” Eller “Kærlighedens Orkester”, “Følelsernes Orkester”. Dog skal vi længere ned i kroppen, ind i hjertet og hvis vi skal blive i den lidt mere følelsesmæssige forståelse, så skal vi grave lidt for at finde dette Orkester. Vi kunne kalde det Orkester graven, for det er her den autentiske lyd kommer fra. Det er her Musikken er større end erfaringen, større end opdragelsens formåen. Det er her alt det skønne i livet kommer fra, alt kunst, alt kærlighed.

Så lær at lytte, lær at lytte til musikken, der kommer fra Orkester graven.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *