Selvoptaget børn er født på den scene, forældrene har sat.

Et krævende Ego, koster kun et ofrende Ego.

De fleste kender det; De børn og unge der kræver fuld fokus og opmærksomhed,
enten forsøger man at give efter, eller også trækker vi os væk, krummer tær over deres manglende selverkendelse, realitetssans og det at stikke fingeren i jorden og lodde stemningen, situationen og timing.
Det er faktisk nemt at dømme, disse selvoptagede unge, som hurtigt mister styrke og udholdenhed, når der skal gøres noget, som ikke er af lyst og leg.

Men hvis vi kikker lidt på den generation, som har sat dem i verden, så er det jo den generation, som er i slut 40´erne. Altså min egen generation, hvilket ofte gør det svært, at beskue, når man er en del af samme skuffe. Men nu er min vigtigste funktion jo gennem mit virke, ikke at identifiere mig med andre, for ikke at ryge i “dem og os” for så kan jeg ikke se klart. Desuden har jeg altid forsøgt at gå modsat strømmen, så jeg tillader mig at beskue min egen generations blinde pletter.

Så når jeg kikker på “De selvoptagedes” forældre, så ser jeg en generation, som på mange måder rummer svigt og en meget svingende opdragelse fra deres egen barndom.
Det som er sket med opdragelsen af de “selvoptagede” er netop, at de er ønskebørn, de er projekt “Reparation af familiehistorien”. Det vil sige at disse “selvoptagede børn” skal havde det modsatte af hvad deres forældrene fik.
Dvs. at alt det som forældrene ikke fik i deres barndom, det får deres børn nu i rå mængder. Når jeg skriver rå mængder, så er det jo fordi det ændre ikke forældres manglende behov i barndommen, ved at give det til deres børn i nuet.

“Tag en trøje på, mor fryser”

Det betyder at det bliver et meget projektivt; det at se sine egne glemte behov, i børnenes øjne. Det kan jo naturligvis ikke lade sig gøre, det betyder også, at disse børn ikke får dækkes deres egne naturlige behov. Men de bliver stoppede til, med masser af forældres behov, samtidig med at i 80´erne og 90´erne var tider, med oppustede økonomi, således at behovene, blev meget materielle og derved også blev meget prestige.

Denne ramme; bliver til  “De utilstrækkelige forældre”, utilstrækkelige, fordi deres eget selvværd hviler på manglede behov og selvindsigt. Derfor siger de ikke “Se mig”, men “Se mit barn”. Det bliver til et skifte fra forældrenes nøjsomhed og usikkerhed til børnenes fylde og selviscenesættelse.

Faktum er; at projektet mislykkes fordi, at manglende selvindsigt ikke giver det nødvendige spejl til børnene. Det børnene så lære og får “slugt”, er at forældrene er transparente og usynlige, men at forældre ser på deres børn med bundring, og deri bliver det til at børne kun ser sig selv, som eneste vigtige og det eneste som er i spil.

Konklusionen må være; at forældre med lav selvværd og selvindsigt, ikke kan skabe mere selvværd og selvindsigt til deres børn, men at de kun kan styrke børenes ego og deres selviscenesættelse, eller selvbesættelse, kunne man fristes til at sige.

“Så et selvudslettende Ego, giver plads til et krævende Ego”.

Så skal fremtiden byde på andet, så er det ikke længere spørgsmålet om; mig eller dig, din eller min, mit eller dit, men både dig og mig, os og fælleskabet. Det bliver til 5 elementer i alt, som skal være i spil. Du og jeg som bliver til, et større vi, samtidig dette “vi” i det store fællesskab, som er en del af en global verden.

Så i fremtiden skal vores børn rustes til en verden, hvor det ikke handler om hvem de er, men hvad de gør og hvad de står for. Det at stå op for andre end sig selv, det at gøre noget for sig selv incl. deres relationer.

Det at stå op for en værdi og det at skabe værdi lokalt og globalt, bliver ikke denne “selviscenesættelse” men det; At være den manglende brik i og for helheden.

Ps. Når jeg skriver, at børn skal rustes og være medskabende i vores verden, så mener jeg at børn først og fremmes skal have deres barndom i fred og ligeledes have en ungdom, hvor de skal skaber deres frigørelser for det gamle. Hvilket jeg før har skrevet om her på bloggen.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Børneopdragelse og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *