Selvværd kommer af egenværdi.

Vi bliver, hvad vi tænker om os selv. 

Jeg bliver mindre værd, af mine egne domme og fordomme, så jo mere selvkritisk jeg er, desto mindre gør jeg mig selv til.

Omvendt kan vi jo have højere tanker om os selv, det giver dog i midlertidig ikke selvværd, det giver selvtillid og i værste fald et opblæst ego.

Hvor om altid står fast, så er vores tanker altid med-skabende, til vores identitet. Det sammen med dét som andre, har tænkt og sagt om os, er dog kun manuskripter til hvordan vi opføre os, og hvordan vi i scenesætter os selv.

Hvad der er vigtigt at erkende er, at disse manuskripter, enten er hvordan jeg ønsker at mennesker skal se mig (fremtid), eller også hvem jeg selv syntes, jeg var i min fortid (identitet).  Intet af dette er forbundet med virkeligheden, da det er tankebilleder, enten som idealbilleder, eller som selvkasserede domme omkring en selv.

Så når vi taler om selvværd, så er det hvor meget “liv” vi har fat i, altså eget liv med følelser, holdninger og værdier som kommer i spil, i sammenspil med andre.

Dette selvværd kan vi simpelt sætte op omkring værdier, som vi inderst inde har som grundværdier.
En grundværdi kunne være ærlighed, som mange sikkert har i sig selv.  “Så hvis jeg syntes at ærlighed er meget vigtigt, men jeg ikke selv er ærlig, eller fortier eller fordrejer tingene, så er det fordi jeg er usikker på, om jeg bliver taget imod, holdt af med min ærlighed”.  Dettte givet et mindreværd, da angst og usikkerhed er med til at holde mig nede, jeg kender ikke værdien af min ærlighed.
Var jeg derimod altid ærlighed, når det var på sin plads, og at jeg var klar, til at tage konsekvenser ved min ærlighed, så havde jeg et stærkt selvværd.

Det betyder når jeg er bange for at blive kasseret af andre, så er det fordi jeg selv er tilbøjelig til at kasseret mig selv. Deri ligger mit lave selvværd.

Men hvis jeg har fat i mig selv, og ikke ønsker at miste mig selv, ved at gøre mig mindre i forhold til andre, så står jeg ved mine værdier og er klar til at forlade det “Gode Selskab” for at forblive den jeg “er”. 

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Essentiel Filosofi og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *