Modstand

Modstand er modvilje, modstand er manglende tillid til at tingene er i orden, eller at tingene ikke er i orden.
Modstand kan både være sundt i forhold til noget der er usundt og det kan bestemt også være et meget usundt træk, på noget der kunne være sundt.

Når vi har modstand så er det både med forbehold i forhold til kontrol og det er også et værn, en forsvarsmekanisme.
Årsagen kan være mange, men primært er det fordi vi har være presset ud i noget, hvor vi ikke havde os selv med naturligt og i vores tidlige barndom.
En anden vigtig årsag er at vi har været offer for overgreb på vores grænser, enten fysiks eller psykisk.
Vigtigst er dog at vide, at vi har være offer for for mere påvirkning, end vi har kunne bære og rumme, således at vores verden ikke har været tryg og legende. I og med at vi som børn er mest modtagelige for forandring og alt nyt, er forbundet med oplevelser og opdagelser på den positive måde.

Ofte ses modstanden tydeligt i parforholdet, hvor den ene tager initiativ hele tiden og den anden har modstand på det forslået. Dette tages tit som et parsonligt angreb på initiativtageren, som ofter bliver meget støt og medtaget af den maglende positive respons.

Modstand er også en meget enøjet måde at vælge på, i og med at det kun handler om at vælge fra. Det fortæller måske mest om at vedkommende med modstand, ikke får taget sit ansvar for at søge mod egne ønsker i livet.  Det at lade andre tage kontrollen og lederskab over sig og samtidig ikke ønsker at lade sig lede af andre.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Gestaltterapi og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *