Gode regler for fair kamp

Hvis ikke vi har nogle gode spilleregler som er aftalte, så har vi indirekte sagt ja til at alle kneb gælder. Det er synd, for det skaber et utrygt fundament som er svær at have en ordenlig relation på utryghed.
Gode spilleregler, handler om hvordan vi taler til hinanden, om hvad vi taler om og hvordan vi behandler emnerne og hinanden.
Respekt er et nøgleord, gennem respekt opstår tillid, uden respekt, ingen kærlighed, ingen kærlighed kun utryghed og mulig splid.

1. hold jer til et emne af gangen, det er ikke fair at skifte emne, eller at bringe andre problemer frem, eller f.eks. at referere til partnerens tidligere ubetænksomheder eller fejltagelser

2. udtryk dig med jeg udsagn: ”jeg har det svært, når du…” ” jeg ville gerne…” sig ikke ”jeg tror at det er bedst at vi….”. Tal for dig selv og hvad der sker inde i dig, og hvis du kan, så også hvorfra du kender det i din fortid.

3. undgå udtalelser som: ”du gør aldrig…” ” det gjorde du også” ”det er din egen skyld når..”

4. gå ned under din vrede, frustration eller frygt, for at sætte ord på dine behov, følelser og ønsker. Du kan forsøge at sætte ord på dine tankeprocesser, så din partner bedre forstår, hvordan du nåede til din konklusion.

5. udtryk dig enkelt med to eller tre sætninger ad gangen, du behøver ikke at forsvare eller retfærdiggøre dig selv.

6. hvis du bliver frustreret, så træk vejret dybt og bed om et par minutters ro. Hvis du føler dig hysterisk, vralten, kritisk eller går i forsvarsposition, så forlang en pause. Sid sammen i stilhed og fald til ro, før I fortsætter samtalen.

7. hvis I kører fast i et skænderi, så tag en længere pause, så I hver især kan skrive en liste over de bindinger eller krav som i lægger på bordet for hinanden.” Jeg føler mig rystet, fordi jeg er afhængig af du er enig med mig”.  ”Jeg hæver stemmen og gentager mig selv, fordi jeg er afhængig af, du ikke afbryder mig.”

8. sig undskyld hvis I tilsidesætter respekten og angriber jeres partner på nogen måde.

9. husk, pointen i konflikten er ikke at få ret eller så tvivl om den anden.  Der må være fokus på at finde en vinder/vinder løsning, som begge kan leve med.

10. gør dit bedste for at bevare et åbent sind, over for nye måder at tænke på og handle på. Det handler om at komme igennem konflikten til større forståelse af hinanden.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Konfliktløsning og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *