Parforholdets liv og død.

Der kan være mange grunde til at være i et forhold, ligesom der er mange behov og forventninger som kommer i spil under parforholdets tag. Så hvorfor er det så forbandet svært at få tingene til at hænge sammen? Hvor svært kan det være; At være to der skal samarbejde om at; “Ja elske og ære hinanden”. For vi er jo friske i kødet til, at vælge at blive gift og kirkelige viet og selv uden kirkelig vielse, har vi ikke tradition for lange forlovelser, før vi flytter sammen.

Der er en del som ikke bruger noget tankevirksomhed på hverken grunde eller behov i parforholdet, før det er for sent. Det er her hvor den ene part, får et chok over at den anden, som lyn fra en klar himmel vil skilles.
Det er ofte i sådanne tilfælde at der er en hel del konfliktsky, eller frygt for konflikter. Som ikke betyder at man er en svækling, men at der mangler bevidsthed og viden om sig selv og almindelig dannelse og livsvilkår. Som parforhold mødes man og så holder man fast i hinanden, man bliver “Et Vi”. Dette “Vi” bliver stærkere end individet, altså en “sammen er vi stærke” og jeg er ikke noget uden dig. Hvilket jo på et plan er både rigtigt og romantisk, da vi ikke er noget i os selv, og at kærligheden er større end individet. Men dette “vi hviler på et usikkert fundament, eller der er lavt selvværd, som betyder, at mit eget sårbare indre, forsvinder i  skyggen af dette “Vi”. Denne usikkerhed er angst som kun vokser, angsten for at miste, angsten for, at være noget andet end det ens partner ønsker og faldt for. Denne angst for adskillelse skaber et grænseløst  parforhold for der er ikke klare grænser mellem hvem er du og hvem er jeg. Og på samme tid er der ikke plads til, at være forskellig.

Angsten gør ligeledes at der ikke er hverken plads eller mod til at kikke på hvad som individerne indeholder af følelser ambivalente og modsatrettede følelser, sider/delpersonligheder. Det er det vi ofte kalder at miste sig selv, og efter et brud eller skilsmisse, ja så vil man gerne finde sig selv igen.

Så skal et parforhold leve og holdes i live, ja så er det et sammen spil mellem vi og du og jeg, som skaber dynamik og liv. At vi tager ejerskab af vores gode såvel mindre gode sider, i os selv og vi tør at bringe det frem i lyset i parforholdet.

Det er udvikling, som skal være det højeste punkt i parforholdet, hvis parforholdet skal have en eksistensberettigelse. Så længe at der er en undertrykkelse af egne konflikter, ligeså længe vil disse konflikter opstå i parforholdet.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Parforhold og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *