Vi skal ikke kontroller hinanden.

Vi skal ikke kontrollere hinanden, men kontrollere hvad som kommer med ind i forholdet, og ikke mindst, hvad som ikke skal med ind.

Der er ikke meget kærlighed i kontrol, faktisk slet ingen, det er heller ikke vejen til lykke. Ingen af de følelser, som vi forbinder som positive eller essentielle følelser, følger med kontrol eller kommer efter. Det som kommer nærmest af følelser, er de destruktive følelser, som jalousi misundelse, aggressivitet og selvretfærdiggørelse.

Kontrol er et alarmsystem som i bedste fald skal aktiveres, når der er noget der strider mod ens normale tilstand. Altså at der er noget galt, det være sig i andres adfærd, i aftaler, en underliggende frygt som vågner.

Desværre så er dette kontrolsystem, for manges vedkommende blivet en kronisk opmærksomheds scanning, som ikke lægger sig til hvile, når der ikke er noget galt, eller fare på færde. Systemet virker både udadtil og indadtil, en stæk selvkontrol og et forsøg på at kontrollere dem som omkring.

Jeg skriver; “desværre”, fordi vi lever ikk sålænge, at vi har dette system aktiveret.
Jo vi lever angstfyldte, og dette angst giver måske intensitet, men det er mere i forhold til “døden”. Eller mere klart; angsten for at miste kærligheden-, sig selv, angsten for ikke at være god nok, angsten for at virke dum eller blive til grin. En ringe trøst er jo at vi overlever og et langt stykke af vejen, er det forbundet med en vis positiv følelse. Men på den lange bane, så mister vi gløden, meningen med den livsførelse vi føre, denne overlevelsesdrift.
Forståligt nok, da det ikke har med livet at gøre, det at mærke livets essentielle følelser, eller bare at være til i livet, med de subtile små nuancer. Det bliver til tab af liv, som danner en eksistentiel sorg, samtidig med et svagt ekko fra en åndelige sult, rumler i det fjerne.

Så en del af løsningen er, at blive god til at give slip på kontrollen. Det er at blive god til, at give slip på fortidens trængsler, i stedet for at håbe på at det kunne havde været anderledes. Hele livet er en stor giv-slip øvelse og det er når vi giver slip vi mærker hvordan vi har det, hvad som måske skal ændres og laves om.
Så ved at sætte nogle klare spilleregler op for hvordan vi skal værne om vores liv og vores følelser, så der sættes nogle trykke rammer omkring “samlivet” så det bliver trygt at leve og udleve de positive følelser.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Parterapi og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *