Grædekoner

Der var engang et fænomen der hed grædekoner, ja det var mere end et begreb, det var koner, der kom hvor der var sorg. Disse grædekoner var nogle man betalte for at komme og græde og synge klagesange. Det var i mellemøstlig sammehæng for at afværge dæmoniske krafter.
I min forestilling så har jeg tænkt på det, som nogle koner der var gode skuespillere, som kunne græde på kommando. Ja nogen som blev hyret, når nogle døde og vedkommende ikke var det store tab, så kunne man få nogle til at komme at græde, når man nu ikke selv kunne frembringe gråd.

Dog er jeg blevet lidt klogere på, måske ikke i fænomenet grædekoner, men på sorg og udtryk af sorgen. Det er jeg blivet i takt med at jeg selv har fået bearbejdet min sorg og selv må være min egen grædekone, når sorgen engang i mellem presser sig på.
Den erkendelse jeg er kommet frem til at, den som har lettest til tåre, vil også være den som kommer til at udtrykke den sorg, der måtte være undertrykt i en given situation.
Forstået på den måde at jeg ved i dag, når jeg er til begravelse og der er en stor sorg i forsamlingen, så er det mig der bliver det svage led. Det er mig, der mærker den sorg som undertrykkes. Svært er det at være den som skiller sig ud, når nu det virker til at alle andre er gode til at bære sorgen…

Sværes er det dog at høre kommetarer på at hun bar “sorgen” flot, eller hun brød ikke sammen, eller det klarede de flot.

Svært er det fordi det sundeste er at udtrykke sorgen, at  blive forløst gennem sorgen. Hvis folk bare viste hvad der lå på den anden side af sorgen, så ville der komme grædeklubber, og grædeinstruktører. Fordi livets åbenbaring ligger her, alt hvad åndelige mester og religiøse ledere taler om, ligger på den anden side af “Angstens Flod” og forløsningen af sorgen, smerterne ved at holde fast.

Så mit syn på grædekoner er ændret, jeg tror på at de er gode til at mærke sorgen og har været til for at hjælpe med at få lettet sorgens indre tryk.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Samliv og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *