Hvad er Gestaltterapi II ( Metode og fokus)

Gestaltterapiens fokus.

Gestaltterapien hviler på 4 grundsten. 

Awareness:
Vi har ikke noget ord for Awareness på Dansk, men det nærmeste vi kommer er opmærksomhed og bevidsthed.
I Gestaltterapien arbejders der med 3 zoner for opmærksomhed den ydre-, mellem- og den indre zone. Den ydre zone er de 5 almindelige sanser såsom at se, at røre, at lugte, smage, og at høre. Mellemzonen er tankernes zone, det er her, vi tænker, resonerer, planlægger, fantasere, fortolker, husker og analyserer. Den indre zone er vores følelser, kropsfølelser og kropsfornemmelser.
For at være nærværende så er det vigtigst at den ydere zone og den indereste zone er dem vi har mest kontakt med. Det er tankerne der forføre os væk fra nuet og væk fra virkeligheden.

Du og Jeg mødet:
Et ligeværdigt møde mellem to mennesker, som begge åbner op hvor deres oplevelser og hvordan de ser verden. Et ikke ligeværdigt møde, er som lære og elev, mester og lærling, læge og patient.
Jeg du mødet” er beskrevet meget fint af Filosoffen Martin Buber blev født i Østrig i 1878 og døde i Israel 1965. Buber taler om mødet mellem mennesker som det virkelige liv, og han arbejder med den relationelle konstellation Jeg-Du, som han kalder et grundord. Her er således ikke tale om et Jeg og et Du, men om grundforholdet Jeg-Du. Jeg og Du er integrerede i hinanden og hinandens forudsætning. Det er i mødet, at Jeg’et træder ind i det umiddelbare forhold til Du’et, eller som Buber siger, ”sit” Du.

Her og nu:
Dette nu, lige nu befriet for fortid og fremtid, befriet for tolkninger og farver af fortidens hændelser. Det er her verden åbner sig og vi bliver frie af fortidens trængsler.  

Kontakt:
God kontakt er at være tilstede her og nu, mærke sig selv og sine følelser og være opmærksom på det som kan sanses her og nu. En vekslen i mellem de 3 zoner af opmærksomhed.

Udover disse 4 grundsten så er kernen i Gestaltterapi “Ansvar”.
Ansvar og ansvarlighed i alle livets aspekter og forhold. Det er det´ som er det smukke i Gestaltterapien, det er her bevidstheden folder sig ud. Nemlig når vi opdager at vi selv er herre over vores eget liv og at vi ikke kan tillægge andre skyd over vores lidelser og manglende evner og færdigheder.

Vi tager det fulde ansvar for vores følelser, tanker og handlinger, lige som vi tager ansvar over det vi ikke magter, det vi ikke handler på. Vi erkender, at vi er dem vi er, med de evner og færdigheder vi besidder og skulle vi ønske andet, så tager vi ansvar og aktion for at gå efter det. Vi kan ikke overlade noget til nogen andre, intet kommer af sig selv, og vi er dømt til at tage det fulde ansvar for vores liv.

“Livet er her og nu og aldrig i morgen,
men vi er nød til at tage ansvar for, at vi også skal leve i morgen”. 

Grundlæggeren af Gestaltterapi Fritz Perls havde et digt som er blevet meget brug i gestalt sammenhænge, som beskrivende for hvad det hele handler om.

Jeg gør det jeg vil og du gør det du vil,
jeg er ikke sat i verden for at leve op til dine forventninger
og du er ikke sat i verden for at leve op til mine.

Du er dig og jeg er mig,
skulle det ske, at vi finder hinanden er det smukt,
hvis ikke, er der ikke noget at gøre ved det.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Gestaltterapi, Personlig udvikling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *