Depression

Det siges tit om deprimerede mennesker, at de bare skal tage sig sammen.
Det kan dog ikke være mere forkert, det er fordi de har taget sig sammen for længe og for meget. Det er i virkeligheden en sund reaktion på en usund levevis, da kroppen har mere brug for at have fri, end at skulle præstere hele tiden.

Man kan sige, at alle kan blive ramt af depression, i det skal det ses, alt alle i alle samfundslag kan blive ramt. Men der er klare tildenser, at mennesker med stærke krav og høje forventinger bliver ramt over tid. Jo større rolle man spiller i at yde og levere varen for andre, samtidig med at man overhører sine egne ønsker og behov.

“Deep press”
Det er når vi presser vores egne følelser og vores eget liv ned i maven, enten af frygt for at ikke være god nok eller i bestræbelserne på at altid skulle levere “varen” til alle andre.
Denne “ofrelse” af sig selv, eller overhørelse af kroppens tidligere signaler, som behovet for at hvile, have fri eller være modtagelig over for positive anderkendelser og god følelsesmæssig kontakt fra andre mennesker. Ofte sker det nemlig at disse ydere ikke er særlig gode til at tage imod positiv anderkendelse, men har enten nogle kritiske filtre der forvrænger disse budskaber, eller også køre der en indre kritisk dialog som er kontant undertrykkende af at tingene kan være bedre og levner ikke tid, til at høste frugterne af de konstante anstrengelser.

Det nemmeste billede på dette er at kroppen slår bremsen i, da det ikke kommer den nødvendige næring og hvile til kroppen. Samtidig er vi skabt på en måde at vi kan overleve ekstreme forhold, da kroppen blot lukker ned for de mindre vitale funktioner. I værste tilfælle så stopper de indre organer med at forarbejde den fysiske næring og blodtilførsel til tær og fingere stopper ligeledes når det er i ekstremerne.
I mindre grad og på den psykiske bane, er det liv, latter, leg og lidenskab som bliver skåret fra som sandsække på en luftballon for at få opdrift.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Åndedrag til sameksistens, Eksistens, livets spilleregler og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *