Eksistentiel Psykoterapi.

Eksistentiel psykoterapi handler om at få sat rammer omkring livet og livets grundvilkår. Sammen med at få set på om der er en sameksistens mellem vores indre værdier og de livsvilkår vi har og de valg og ikke midst de fravalg vi tager.

Når vi taler om Eksistentialisme, så taler vi om læren om menneskets grundvilkår.
De vikår vi har er den vi er i stand til at vælge for os selv. De eksistentielle valg er de valg vi vælger som har afgørende betydning for vores liv og vores fremtids veje. Disse valg skal ses i lyset af Eksistensfilosofiens lys om indre værdier, og ikke matrielle værdierog sociale status. De indre Eksistentielle værdier, handler om mening og meningsløshed, vores autonomi (selvstyre) i sociale sammenhænge, den frie vilje, valg i  livet muligheder.

De Eksistentielle tænkere som har være med til at sætte rammen omkring livet og livsvilkår er. Søren Kirkegaard, Albert Camus, Matin Heidegger, Jean-Paul Sartre, Friedrich Wilhelm Nietzsche og det er fra Jean-Poul vi har nogle af de fineste citater som “vi er dømt til selv at skrive vores historie” og “Vi er arvtager af vores egen realisering af os selv som et fremtidigt projekt”. Edvidere siger han at “Menneskets eksistens går for dets essens og væsen”. Lidt enkelt kunne jeg sige;  “Vi skal kunne bære os selv, før vi kan vælge hvad vi kommer i livets kar”.
Samlet kan man sige at disse tænkere har sat Eksistensen i centrum hvor det er livsanskuelser, livshandlinger , livstemaer samt reflektioner over livet som helhed, der gør at man kan opnå sand indsigt i eksistensen.

Så vi er hvad vi er, det er vores valg der sætter rammen omkring vores liv, det er det som essensen i eksistensen. Det er ikke vores natur som menneske, eller vores opdragelse og det miljø som er det bestemmende for eksistens, det er og bliver vores livsanskuelser og viljen til at genneføre vores valg der bliver den skabende magt.

I Eksistentiel psykoterapi, kan man sige at har man psykiske problemer, er disse en del af den helhed som klienten bliver nød til at tage ejerskab af, først da er det muligt at skabe forandring henimod en ny mening og livsførelse, selvrespekt og engagement

 

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Åndedrag til sameksistens, Det gode liv, Eksistens, Personlig udvikling, Samfund og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *