Opdragelsens Grundsten.

Det er hunde svært, det med opdragelse af børn,
måske ikke at opdrage børn, for det kommer for de fleste til, helt af sig selv.
Og gerne når børnene er flyttet hjemmefra, så ved man hvad man skulle havde gjort.
Nej, det svære ligger i hvordan man opdrager sine børn, så de bliver både stærke og medfølende medborgere.

Den gamle opdragelse med at børn ikke skulle høres men blot ses, er jo på mange måder et fortidslevn og blevet begravet som fortidens skam og skændsel.
Dog er den moderne opdragelse, jo nærmest røget i den anden grøft, at både mor og fra tier, når barnet har noget at skulle sige. Børnene er i for ofte grad ikke kun medbestemmende men bliver den som får lov til at sige hvad der skal ske i familien.
Alt for ofte så får børn lov til at være børn til de flytter hjemmefra. Jeg sidder ofte med forældre, hvor jeg kan sige at der måske kun er 2 år til deres teenager er gammel nok til at flytte hjemmefra, og er deres barn rustet til at kunne klare sig selv?
Det bliver ofte til et UPS ! For deres barn har ikke været med til at hjælpe til, deri opfattes det, på det følelsesmæssige plan som; enten at barnet ikke er god nok til at hjælpe til eller er for god til at skulle deltage. Således at mor og far er de tjenende ånder og Truntepigen, blot skal nyde sine interesser.
Så denne moderne opdragelse er kun med til at forstærke egoet og deri ryger en stor del af både det at være stærk følelsesmæssigt, men også medfølende over for andre, og medborgerskabet findes ikke for borgerne er jo ikke en del af “kongeriget”.

Så middelvejen skal søges og dyrkes, hvilket betyder ligeværdighed.

Dog lad os sætte en grundsten op for opdragelse af vores børn, uagtet hvilken tid vi levet i og hvilken kultur og social rangorden vi tilhøre.
Denne grundsten for børneopdragelse bør hedde; “Vær med, hjælp til”.
For kærlighed og alt af følelses værdi, handler om at give, og om at være og være med. Så uanset alder, så kan et barn være både et barn og være i de mange processer der er i familien.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Åndedrag til sameksistens, Børneopdragelse, Det gode liv, Samfund og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *