Stress signaler er faresignaler vi bør tage alvorlige.

Stress er vores folkesygdom nr. 1,
et resultat af højkonjunktur som bare gik for stærkt.
Vi  er blevet et fortravlet folkefærd, som kæmper for at holde på de oppustede værdier vi fik blæst op de sidste 10 år.

I tørre tal kan vi måle i arbejdsrelateret stress som i 2009, hvilke er helt sikkert mindre end i dag kostede:
30.000 indlæggelser
2.800 førtidspensioner
1/2 mio. egen læge-kontakter
1,5 mio. fraværsdage
1400 dødsfald

I kroner og øre så kan vi sige gennem tabt produktion, sagsomkostninger, menneskelige tab og omkostninger som medicin og behandling så bliver det 63 miliarder kr.
Så hvis vi blev en kende bedre til at være opmærksom på signalerne, så ville vi måske kunne reducere disse omkostninger til det halve. Husk på at reageringen ofte slås blot for at få en milliard, forhandlet på plads. Så der er meget at hente og der er endnu flere stedet at kunne sætte ind med disse penge, udvikling, skoler og sundhed og ikke midst for de ældre i vores samfund.

Så for at slå et slag for forbyggelse, så kommer der her nogle af de stærke signaler på vejen, før vi rammes af stress og det som er værre, nemlig angst og depression.
Man kunne kalde det for de 5 S signaler. Rammes man blot af et af disse signaler er det på tide at sætte tempoet ned, ændre både livsprioriteringer og strategi for arbejde og fritid.

Søvn:
Søvn og træthed ændres, trætheden rammer så snart arbejdsdagen ender. Omvendt så vågner man når man skal i seng, eller også vågner man kl 3 om natten, for at ligge søvnløs og spekulerer på det uundgåelige emne, arbejde, frygt, løsninger og undgåelser på det frygtsomme. Endeligt så er man mere træt når man vågner end da man gik i seng.

Sexliv.
Når vi rammes af begyndende stress så er vi på præstation, der går præstation i alt. Men det eneste sted hvor mænd skal præstere på naturlig vis er en seksuel rejsning. Her kan mænd ikke styre deres præstation, som de forsøger at styre resten af “butikken”, hvilket betyder at de mister even til rejsning. De bliver så at sige lidt “tandløse”, de er ikke i kontakt med deres drifter og de seksuelle følelser. Kvinderne mister lysten, eller lysten bliver simpelhen overset. På sammen måde ryger den kropslige kontakt som er kvindernes lystkontakt. Det bliver praktisk gøremål der sætter dagsorden.

Spisevaner
Vi begynder at spise for at kunne leve og endda blot overleve, det er en pligt at lave mad uden kreativitet og vitalitet omkring madlavningen og spisesituationerne. Det bliver junkfood og søde sager og usunde vaner der kommer til at præge fødeindtagelsen.

Sociale relationer
Vi bliver mere asociale og mindre familiære, vi trækker os fra kontakten med andre.
Det er som om at vi trækker os i flovhed eller mindre værd og ønsker ikke at spejles,hverken om hvordan det går os, eller vi har ikke overskud til at more os.

Selvfølelse.
Vi mister tilliden til os selv og vores evner. Vi bliver usikre på om vi kan holde skansen, og usikre på om vi kan opretholde status og identitet. Vi mister troen på om vi magter at stå distancen, parforholdet, arbejdet, familien, boligen og de marielle goder er ikke så sikre som i de gode tider.

Vi kunne godt lave et S mere, som bliver mere og mere et symptom på stress og det er; Selvdestruktion.
Vi bliver selvdestruktive, vi ødelægger og trækker os fra det som er godt, vi dulmer os gennem alkohol og stoffer. Vi bliver aggressive og voldelige, når vi når bunden af hvad vi kan klare.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Samfund og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *