Velfærd eller et sundt samfund.

Det som ikke fungere ved velfærdssamfundet, er administrationen.
Eller mangel på samme.
Essensen i et sundt samfund, må vel være at forbygge og sætte ind så tidlig som muligt.
Sundt samfund små problemer, usundt samfund store problemer.
Sundt samfund er at stå sammen om løsningerne,
Usundt samfund, så peger vi fingere af problemerne og hinanden, vi buuuer dem som snyder, vi leder efter synderne, vi undsiger os skyld og ansvar.

Mænd skal sidde ned og tisse, vi skal kun spise grønsager, rygning, alkohol, chips og cola er fandens værk. Vi er så stærkt på vej til et nypuritansk samfund, hvor der ikke er plads til andet end de lænkede. Det giver jo historisk set og psykologisk set, jo kun noget som kan bryde ned og bryde sammen.

“Eliten kan ikke bæres af dém, de ikke kan rumme, så det må være dem, som kan rumme, der må bære over med Eliten.

Så et sundt samfund skal måles i om vi ser de skæve eksistenser i vores nærmiljø og om vi finder pladser til dem, på deres vilkår og efter deres evner og formåen.
Om vi tager os af de børn som har brug for hjælp, i god tid, fordi vi kender vores nabo, vores fætter og kan støtte dem, så deres børn får den rette omsorg.

I gamle dage, tog bondemændene sig af de tosserne, de fik et værelse, mad og et arbejde de kunne klare, i dag får de et institutionsliv, som de bryder ud af, og bringer sig selv og andre i vold og misbrug.
Det handler ikke om at se fortiden som et romantisk Morten Kock billedet, for der var masser af ting der ikke var gode. Tiden er en anden, men vi er røget den forkerte vej, med eneste styresystem som er kapital.  Eller et system hvor staten og kommunen bliver “far og mor”, og vi selv slipper ansvaret for en helhed.

Så vi kan jo så sige at Stat og Kommunen ikke er den “gode far og mor”, men det gør så bare os til nogle små sure unger, tros teenagter, eller fortabte børn. Listen er lang, men hvorom alting er; Så kan vi ikke klare os, med en skæv fordeling mellem Stat og borger, vi er alle nødt til at bære brænde til bålet, vi er nød til at bidrage i vores nærmiljø og globalt set.
Vi er også nødt til at vælge; om vi vil betale for det vi og vores ting koster, eller om vi vil udhule vores samfund, ved købt af Rumænsk arbejdskraft og Kineser billige ting.

Vi er en nation af købmænd og kreglere, men vi skal måske se på begge sider af disken og se at vi selv også er kunden, borgeren og det er i et fælles sammenspil vi vil sejre…

Graver vi grøfter eller bygger vi broer?

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Samfund og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Velfærd eller et sundt samfund.

  1. “Eliten kan ikke bæres af dém, den ikke kan rumme. Så det må være dem, som kan rummes, der må bære over med Eliten, samtidig med håndteringen af de ikke rummede som margenaliserede.”

    Så et sundt samfund skal måles på-
    At vi ikke længere se medmennesker som skæve, svage, utilpassede, snyltere eller tabere, men som et udtryk for vores indbyedes mangfoldighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *