Kontrol er en illusion

Magten i at kende sine begrænsninger som holdninger og overbevisninger,
giver fornemmelse af kontrol, men kontrol er en illusion.
Vi har hverken magt eller kontrol over os selv eller andre, men illusionen gør, at vi hele tiden kommer i spil og magtkampe. Vi kæmper for ikke at blive konfronteret i, at vi er et skrøbelig Ego bestående af en samling af små fikseringer på selvbilleder, vi for en hver pris forsvare.
Kontrol er porten og egoets adskillelse mellem du og jeg. Hver gang vi forsøger at overbevise andre, forklare, give vores mening til kende, så er det ofte i en, genskabelse og fastholdelse af egoet.
Det eneste vi formår at kontroller er, at vi kan lukke af for vores indre og vores følelser, det giver en kontrol over relationen og det sammenspil der er i spil. Så når jeg lukke af for mit indre, skaber det en vis uro i relationen, og modparten vil gerne gå mig i møde og gøre sit bedste, for at relationen bliver sikker. Det er kasseringsangsten, der kommer i spil og den vil de fleste gerne undgå at mærke. Hvor om alting er, så bliver det et spil om magt og negative følelser som angst, utilstrækkelighed, “følelsen af at bestemme”. Men i virkeligheden så er der lukket af, for alle de gode følelser og det store, der kan udspille sig imellem mennesker.
Når der er lukket af, står Ego tilbage, som er frygtstyret, hvilket betyder: “Et overlevelses Jeg” som er i kontrol, “Et Jeg eksisterer”, adskilt fra det jeg i angstens magt, ikke har integreret, ikke kan identificere mig med.
Mit Ego er truet, og jeg kæmper, dog i blinde, for jeg genkender intet andet end angsten og den ydre trussel mod mig.
Det som jeg ikke har integreret i mig selv, er fremmed og derfor en trussel for mit selvbillede.
Så angsten er en biflod, som skal overvindes, før det er muligt at genkende skyggen af noget der kan genkendes  Angstens biflod skal altid forceres, før det er muligt at slippe kontrollen og møde andet end mit selvbilledet, netop mødet med det som er større end mit bevidste jeg og endvidere tilegne viden og modsættende overbevisninger.

“I forskellighed skal vi lære, I det sammenlignelige skal vi hvile”

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Spiritualitet og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *