Zen kunsten at leve.

Zen Buddhisme
”I zen gøres alt til handling, og alle handlinger er midlet for selvudfoldelse. Hver bevægelse, hver handling udføres helhjertet med fuld opmærksomhed. For findes der andet end, den rene handling?
Alt andet er tanker om fortiden, fantasier om fremtiden, bekymrende tanker som skygger og spøgelser, som sløre og forhindre os i, at være tilstede i selve live.
Zen – bevidsthed er at ”vågne op” som betyder at rense sindet for den vanemæssige sygdom, som ukontrollerede tanker er, og føre sindet tilbage til den oprindelige rene og klare tilstand.” 

”Buddhas vej er at kende sig selv;
at kende sig selv, er at glemme sig selv;
at glemme sig selv er at blive oplyst af alle ting”

Oprindelse
Zen opstod da den indiske munk Bodhidhama, tog til Kina i 6. århundrede og udfordrede den eksisterende Buddhisme, som han fandt meget pedantisk. Hans holdning var, at der var en direkte vej til oplysning og den var tilstede her og nu. At vågne op til vores sande natur kunne ske, som ved et trylleslag. Derfor lægger Zenbuddhismen mere vægt på at mediterer, end at reciterer lange hellige skrifter. Selv om der stadig lægges vægt på buddhistiske principper.
Formålet med Zen, er at kikke direkte ind i din egen sande natur, alt andet er formålsløst. I den almindelige buddhisme er målet at blive oplyst, i Zen er målet vejen, oplysthed og den sande natur findes allerede i os. 

Man kan sige at Zen er kunsten at leve. Hvert eneste øjeblik kan leves med fuld opmærksomhed. Mange kunstarter er opstået af Zen, blomsterkunsten, skrivekunst, kunsten at skyde med bue, kunsten at vedligeholde sin motorcykel, kunsten at lave mad og ikke mindst en kunsten at leve. 

Den største praksis i Zenbuddhismen er meditationen, i denne form har det været at mediterer, samtidig med at man af sin mester har får en koan, en uløselig gåde, en ikke logisk gåde, så man skal mediterer på. Dette er med til at fastholde sindet i ikke at flyve med tankerne og en frigørelse væk fra tankerne.  

 Meditation.
Inden for buddhismen betyder meditation “ubesværet væren i det, der er”. Denne tilstand opnås ved beroligelse af fastholdelse af sindet, eller gennem arbejde med kroppens indre energier og lysformer. Mest virksom er dog en stadig identificering med ens egen buddhanatur – Erkendelsens Store Segl – ikke kun under meditation, men i alle livets erfaringer.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i Zen og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *